A borválasztás 10 aranyszabálya

Mint tudjuk, egyes ételek kiemelhetik, mások csorbíthatják egy bor élvezetét, és fordítva, ezért fontos a jó párosítás. A szentgotthárdi Andante étterem pincérei készséggel segítenek a borválasztásban. Kollégáink javaslatai:

- Van néhány egyszerű szabály, melyet érdemes betartani. Az előételekhez rendszerint száraz fehérbort ajánlunk, például sauvignon blanc-ot. Az Andante legnépszerűbb halas fogása a roston sült fogas spárgával és petrezselyem mártással. Ehhez Etyeki Chardonnay-t javaslunk. Ugyanígy chardonnay-t kínálunk a töltött káposzta mellé is. Lazachoz egyébként adhatunk félédes fehér bort is.
Éttermünk egyik közkedvelt fogása a pankaszi seréssült és az őrségi szűzérmék. Mindkettőhöz passzol a villányi merlot. A kacsasült mellé én egy pinot noir rosét javasolnék. A lyoni módra készült libamájhoz jól illik a pázmándi juhfark. A hagymás vagy gombás rostélyoshoz száraz és testes vörös illik, mint a caubernet sauvignon. Desszertborként tokaji aszút kínálunk.

- Tésztákhoz és zöldségekhez mi alapján javasolnak bort?

- A tésztákon rendszerint valamilyen szósz van, tejszínes szószhoz fehér, paradicsomoshoz vörösbor illik. Párolt zöldségekhez száraz fehérbor párosítható, az erőssége a főfogás fűszerezettségétől függ.

- A saját örömükre milyen borral koccintanak?

- Egy könnyed roséval, sillerrel, esetleg kékfrankossal vagy kadarkával.

 

A borválasztás 10 aranyszabálya:

1. Fehér húsokhoz érett fehér borok: furmint, hárslevelű, olaszrizling vagy szürkebarát.

2. Vörös húsokhoz testes vörösborok: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos vagy bikavér.

3. Pörkölthöz: kadarka, siller, tejfölös pörköltekhez: rosé.

4. Halakhoz: zöld veltelíni, chardonnay.

5. Tatárbeefsteakhez: shiraz, közepesen átsütött bélszínhez: merlot, pinot noir

6. Füstölt húsok, hurkák, kolbászok, szalámik mellé: csersavas vörösborok.

9. Libamáj: tokaji aszú.

10. Pudingokhoz, gyümölcssalátához: muskotályos.

+1: A legfontosabb szabály, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok. Sokszínű az ízlésünk, törekedjünk a számunkra tökéletes harmóniára bor és étel között.




Asztalfoglalás igénylése,
csoportos éttermi ajánlatkérés

Kedves Vendégeink!
Az adatok elküldése nem jelent végleges asztalfoglalást.
Kollégánk hamarosan egyeztet Önnel a részleteket illetően.


Közvetlen kapcsolatfelvétel:
info@andantehotel.hu

  • 36 94 44 55 66
  • 36 20 234 42 41



Miért éppen az Andante?

Mert nálunk házias ízeket talál, jópár tájjellegű ételt tartunk az étlapunkon.
Mert készpénz helyett Szép kártyával, bankkártyával is fizethet.
Mert szívbarát fogásokat is kínálunk, kérésre glutén-mentes anyagokból főzünk.
Mert a nagyobb családi, baráti társaságokat egyedi kedvezményekkel várjuk.